Hej alla hundar!
Vi är två bearded collies, som måste få berätta för er om vår simträning på Hundhälsan i Tibro.

Nästan sedan hundsimmet slog upp portarna tränar vi regelbundet i bassängen, och vi har mycket stor glädje av det. Det är oerhört nyttigt, det säger både matte, husse och Nina som är vår instruktör. Och då måste det förstås vara så! Det bygger skonsamt upp våra muskler, det förbättrar kondition och smidighet. När vi sedan jobbar – om det nu är med vallning, agility, spår, sök eller bara springer och busar – går allt så mycket lättare och vi är inte så skadebenägna.

Men framför allt är det så himla ROLIGT att simträna. Vi är nästan ostyriga i vår iver att komma i bassängen och det känns som om vi aldrig skulle vilja sluta. Om vi simmar lugnt för värma upp eller varva ner, eller vi lägger ner all kraft på att simma med motstånd – allt är lika roligt! En riktig höjdpunkt är belöningen: en leksak som kastas i vattnet och som vi får simma efter.

Matte och husse har förresten tagit simkörkort, som dom är mycket stolta över och som berättigar dem till att själva dirigera oss i bassängen, utan att vår instruktör alltid behöver vara med.

Under ett normalt träningspass simmar vi vardera ungefär en kilometer. Tänk er det: 1000 meter! Vi skulle vilja se vår matte eller husse simma så långt!!!

Hej då! Vov vov från
BARON och FALSTAFFJa då hade det hänt…Det som vi hitintills varit lyckligt förskonade från….

Smilla, en 3-årig sheltietik kom in efter en busstund i trädgården, haltandes. Hon haltade på höger fram. Vi lät henne vila några dagar för att se om det hjälpte men det fanns ingen direkt logik i haltande, jo förutom när hon legat och sovit då haltade hon jämt när hon reste sig för att gå nånstans. Men det var inga problem att i nästa stund dra en repa och jaga katterna eller vara polis och hålla ordning på de andra hundarna.
När det inte blev bättre med lite vila så beställde vi tid hos Tassarnas klinik i Töreboda.
Veterinären kände och klämde igenom Smilla och hittade ett slappt och uttänjt ledband i armbågen på högersida. Troligen hade hon trampat snett när hon var ute och busade.
Rekommendationen blev att stärka upp muskulaturen kring leden, gärna genom simning. Veterinären skulle också kolla upp huruvida man opererar sådana här ledband.
Vi fick av veterinären tips om ett hundsim i Tibro, Hundhälsan.
Dagen efter att vi varit hos veterinären ringde jag Nina på Hundhälsan och avtalade tid för rehabsimning med Smilla.
Vi rehabsimmade med Smilla och tog samtidigt simkörkortet för att kunna träna med henne själva sedan när ledbandet blivit bättre.
Smilla var, är fortfarande inte överdrivet förtjust i vattnet men det går bra när hon väl kommer i bassängen.
Vi simmade ganska intensivt i början med två pass per vecka i ca 1½ månad och det gav verkligen resultat! Smilla byggde rejäla muskler och leden stabiliserade sig.
Dagen innan återbesöket hos veterinären bokade jag tid hos Nina för att få en åsikt till om hur det stod till med muskler och ledband. Nina kände inget glapp alls i leden! Nu återstod bara veterinären….
Dagen kom och vi åkte tillbaka till Tassarnas. Efter lite klämmande och böjande så konstaterade även veterinären att muskler och ledband var helt OK igen!! Skönt, nu var det definitivt inget mera prat om operation som det tidigare varit!!!
Nu går vi på ”underhållssimning” med Smilla, hon är fortfarande inte överdrivet förtjust i vatten men som sagt när hon väl kommit i bassängen går det bra.
Vi kommer att fortsätta simma för att hålla musklerna i trim och för att det är ett skonsamt sätt att träna upp och bibehålla musklerna på.
Agilityträningen har vi också kunnat köra igång med igen, lite i taget. Men nu har vi kommit så pass långt att vi även kör en del på böjda spår och Smilla visar inga tendenser till hälta alls!!

Eftersom det gav så bra resultat med simningen på Smilla har vi även tagit med Linus, en strävhårig taxkille på 7 år för att simträna.
Linus tillbringar en hel del dagar i skogen med att jaga ihop med husse. Efter dessa jaktdagar brukar han vara lite stel men tack vare simningen så har stelheten minskat betydligt.
Linus är inte helt överens dock om att det här med vatten är så bra. Att en tax kan väga såååå mycket när man ska hjälpa honom ner i bassängen är en gåta! Men även Linus kommer att fortsätta med simträningen trots de sura blickarna han slänger iväg när vi närmar oss rampen till bassängen!

Tur att du finns Nina!


Hundhälsan i Tibro
Fabriksgatan 4, 543 50 Tibro
Mobil: 070-538 64 59
Mail
Öppettider: Enligt tidsbokning.